Kreikkalainen keittiö
Kreikkalainen
keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Italiasta, Turkista ja Balkanilta. Perinteiset
ainesosat kuten viljat, kasvikset, oliiviöljy ja viini ovat olleet keskeisiä jo
antiikin kreikkalaisessa keittiössä. Kreikkalaisessa keittiössä korostuvat
edelleen tuoreet ainesosat, kuten tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, kurkku,
munakoiso ja sipulit, sekä yrtit kuten oregano, timjami, rosmariini, minttu ja
persilja. Kalat ja muut merenelävät kuuluvat vahvasti ruokavalioon, mutta myös
lammasta, porsasta, kanaa ja nautaa käytetään.
Hunaja makeuttaa jälkiruoat, ja
filotaikinaa käytetään melkein kaikissa leivonnaisissa, kuten Suomessakin
suosituissa pinaattipiirakoissa spanakopitoissa. Kreikkalaisista juustoista
varsinkin suolaveteen säilötty lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu feta on
suosittua ympäri maailman. Raaka-aineet ovat tuoreita ja laadukkaita, ja
annokset yksinkertaisia.
Aamiainen
Kreikkalainen
aamiainen tarjoaa kevyen ja terveellisen alun päivälle, ja siinä käytetään
usein tuoreita ja paikallisia raaka-aineita. Kahvi on, kuten Suomessakin,
olennainen osa kreikkalaista aamupalaa, ja tarjolla on usein vahvaa
kreikkalaista kahvia, joka valmistetaan hienoksi jauhetuista kahvipavuista.
Jogurtti on toinen keskeinen osa aamiaista, ja sitä tarjoillaan usein hunajalla
makeutettuna sekä pähkinöiden tai hedelmien kera.
Tuore leipä on
myös pöydän vakiovaruste, ja erityisesti suosittu on leipomoista ostettu
kierresämpylä. Leipää voi kastella oliiviöljyllä tai nauttia hunajan ja
oliiviöljyn kanssa.
Aamiaisen
täydentävät tuoreet vihannekset, kuten tomaatit, kurkut ja paprikat, jotka
tarjoillaan salaattina tai viipaloituina. Oliivit ja fetajuusto ovat myös
suosittuja valintoja nautittavaksi sellaisenaan tai leivän kanssa. Jos halutaan
tuhdimpaa vaihtoehtoa, omeletti (strapatsada) on herkullinen vaihtoehto. Se voi
sisältää esimerkiksi tomaattia, sipulia ja fetajuustoa tai muita paikallisia
juustoja.
Lounas
Lounas aikaan hyvä
ruokailuvaihtoehto on kevyt keitto! Avgolemono on
kanakeitto, joka tunnetaan raikkaasta maustaan ja kermaisesta koostumuksestaan.
Keiton valmistuksessa käytetään kanalientä, sitruunamehua, kananmunia sekä
riisiä tai bulguria. Tämä herkullinen keitto tarjoillaan yleensä kuumana ja
sitä viimeistellään tuoreilla yrteillä, kuten tillillä tai persiljalla.
Avgolemono on suosittu alkuruoka tai pääruoka, erityisesti kylminä päivinä tai
juhlapäivinä.
Psarosoupa,
perinteinen kreikkalainen kalakeitto, tunnetaan raikkaasta maustaan ja
ravitsevasta koostumuksestaan. Keiton valmistuksessa käytetään tuoreita kaloja,
kuten turskaa, merilohta tai siikaa, sekä runsaasti vihanneksia ja mausteita.
Psarosoupa maustetaan sitruunamehulla, oliiviöljyllä, valkosipulilla,
persiljalla ja muilla yrteillä, jotka antavat sille raikkaan ja aromikkaan
maun. Keitto tarjoillaan yleensä kuumana ja se viimeistellään ripauksella
mustapippuria tai punaista paprikaa. Se on suosittu ateria kreikkalaisissa
kodeissa ja ravintoloissa, ja tarjoaa herkullisen vaihtoehdon niin
arki-illallisille kuin juhlavillekin tilaisuuksille.
Kylmä
tomaattikeitto, gazpacho, on erinomainen valinta hellepäivän lounaaksi. Se
valmistetaan tuoreista tomaateista, kurkusta, paprikasta, sipulista,
oliiviöljystä ja etikasta, ja tarjoillaan maustettuna yrteillä ja mausteilla.
Alkupalat
Jos haluat
ruokailla pitkän kaavan mukaan, suosittelemme, että aloitat herkullisista ja
monipuolisista alkupaloista (mezedes). Näitä herkkuja voi tilata useita
erilaisia koko pöytäseurueelle, ja ne soveltuvat myös ateriaksi sellaisenaan.
Tässä muutamia
perinteisiä kreikkalaisia alkupaloja:
Tzatziki on paksu jogurttikastike, johon
lisätään kurkkua, valkosipulia, oliiviöljyä ja yrttejä kuten minttua ja /tai
tilliä. Tzatziki on helppo valmistaa omassa keittiössä.
Pehmeä fetajuusto
valmistetaan lampaanmaidosta ja tarjoillaan yleensä oliviien kanssa.
Herkulliset
dolmades ovat viiniköynnöksen lehdistä käärittyjä rullia, jotka yleensä
täytetään riisillä, yrtteillä ja joskus jauhelihalla. Ne tarjoillaan yleensä
sitruunalohkojen kanssa.
Meze pöydässä on
usein tarjolla tummia Kalamata-oliiveja joko sellaisenaan tai osana muita
alkupaloja.
Hieman tuhdimpia
alkupaloja nälkäisimmille ovat esim. spanakopita, keftedes ja octapodi.
Spinakopita
valmistetaan filotaikinasta ja täytetään pinaatilla, sipuleilla, yrteillä ja
fetajuustolla.
Keftedes,
kreikkalainen lihapulla, maustetaan yrteillä ja paistetaan kullanruskeaksi.
Tarjoillaan tzatzikin tai tomaattikastikkeen kanssa.
Octapodi,
krillattu tai paistettu mustekala maustetaan oliiviöljyllä, yrteillä ja
sitruunamehulla.
Illallinen
Illallinen on päivän
kohokohta, ja nautitaan yleensä koko perheen kesken. Joko olet tutustunut
näihin suosittuihin aterioihin?
Moussaka koostuu
kerroksista munakoisoa, perunoita, jauhelihaa (yleensä lampaan tai naudanlihaa),
tomaattikastiketta ja bechamel-kastiketta. Moussaka tarjoillaan usein juuston
kanssa ja se paistetaan uunissa, kunnes pinta on kullanruskea ja ruoka on
kypsynyt kauttaaltaan.
Souvlaki-maistuva
herkku kesän illanviettoihin Suomenkin suvessa-on grillattu liharuoka, jossa
marinoidut lihapalat (yleensä lampaanlihaa tai kanaa) pujotetaan vartaaseen ja
grillataan avotulella. Sitä tarjoillaan usein pita-leivän kanssa ja siihen voi
lisätä erilaisia kastikkeita ja vihanneksia oman maun mukaan.
Gyros tehdään
grillatusta lihasta (yleensä sianliha, kana tai lampaanliha) ja tarjoillaan
useimmiten pita-leivän kanssa. Lihasta leikataan ohuita viipaleita, jotka
grillataan pyöreällä kebab-grillillä. Tyypillisesti gyros maustetaan
oliiviöljyllä, sitruunamehulla, valkosipulilla, oreganolla ja muilla
mausteilla. Gyroksen lisukkeina tarjoillaan tomaattia, sipulia, salaattia ja
tzatzikia.
Kleftiko maistuu
lampaanlihan ystäville. Se valmistetaan lampaanlihasta, perunoista, sipulista,
tomaateista, valkosipulista ja erilaisista mausteista. Liha kypsytetään
hitaasti uunissa pehmeäksi ja meheväksi ja tarjoillaan esimerkiksi
valkosipulilla maustetun jogurttikastikkeen ja salaatin kanssa.
Jälkiruuat
Hyvän illallisen kruunaa
hyvä jälkiruoka. Tässä muutama ehdotus herkkusuille:
Baklava tehdään
ohuista filotaikinakerroksista, pähkinäseoksesta ja hunajasta, ja on usein
maustettu kanelilla ja neilikoilla.
Mehevä
loukoumades on friteerattu taikinapallo, joka kastellaan hunajaan ja
ripotellaan pähkinärouheella tai kanelilla.
Galaktoboureko-makea
leivonnainen, joka on valmistettu vaniljatäytteellä täytetystä filotaikinasta
ja kasteltu siirappiin.
Rizogalo-kreikkalainen
riisivanukas-makeutettu ja maustettu hunajallla ja kanelilla. Rizogalo
valmistetaan maidosta, riisistä ja sokerista ja tarjoillaan kylmänä.
Juomat
Kreikkalaiset
ovat suuria kahvinystäviä, ja kreikkalainen kahvi on enemmän kuin vain juoma,
se on osa kreikkalaista kulttuuria ja perinnettä. Näillä ohjeilla voit
valmistaa kreikkalaisen kahvin itse:
Mittaa haluamasi
määrä vettä kahvipannuun. Yleensä suhde on noin yksi osa vettä yhtä osaa kahvia
kohden. Lisää sokeria maun mukaan. Kuumenna vesi ja sokeri (älä kiehautua). Kun
vesi on melkein kiehuvaa, lisää hienoksi jauhettua kahvia ja sekoita, kunnes kahvi
on sekoittunut tasaisesti veteen. Anna kahvin kiehua miedolla lämmöllä muutaman
minuutin ajan, kunnes vaahto alkaa muodostua pannun pinnalle. Tarjoile
mielellään turkkilaistyylisistä pienistä kahvikupeista ja nauti.
Kreikkalainen
jääkahvi, suosittu kesän helteillä, valmistetaan kaatamalla mukillinen
vastakeitettyä vahvaa kahvia, jääpaloja ja maitoa maun mukaan tehosekoittimeen
ja sekoittamalla noin 10 sekunttia.
Jos kaipaat
vahvempia juomia, voit kokeilla ouzoa. Ouzo on Kreikan kansallinen juoma ja
suosittu valinta sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Ouzo
valmistetaan rypäleviinistä ja siinä on
lisäksi mukana erilaisia yrttejä ja mausteita, kuten anista, kuminaa, fenkolia
ja kanelia. Ouzoa nautitaan yleensä aperitiivina ennen ateriaa. Sitä
tarjoillaan jääpalojen kanssa tai laimennettuna vedellä, mikä saa sen
muuttumaan sameaksi ja vähentää sen voimakasta alkoholipitoisuutta.
Muita suosittuja
alkoholipitoisia juomia ovat retsina ja metaxa. Retsina on valkoviini ja sen
erikoispiirre on havupuunpihkalla maustettu maku.Retsinaa nautitaan usein
erityisesti merenelävien kanssa.
Makea ja aromikas
metaxa on kreikkalainen brandy, joka on valmistettu rypäleviinistä ja
sekoitettu yrtti- ja mausteuutteisiin.
Vaikka oluen
kulutus ei ole Kreikassa niin suosittua kuin esimerkiksi viinin tai muiden
alkoholijuomien kulutus, löydät kuitenkin muutamia paikallisia olutmerkkejä ja
olutkulttuuri on kasvamassa. Useimmat Kreikan matkaajat tuntenevat
Mythos-oluen, joka on yksi tunnetuimmista kreikkalaisista oluista. Mythos on
vaalea lager-olut, ja sitä löytyy monista ravintoloista ja baareista ympäri
maata. Fix Hellas on toinen tunnettu kreikkalainen olutmerkki . Se on myös
vaalea lager-olut; suosittu valinta monille oluenystäville Kreikassa.
Niin lapsille
kuin aikuisillekin varmasti maistuu limonádá- kreikkalainen sitruunamehu, joka
on makeutettu sokerilla ja sekoitettu vedellä. Se on virkistävä juoma, jota
nautitaan usein kuumina kesäpäivinä.
Hyvää ruokahalua!
Καλή όρεξη (Kalí órexi)!