• Minun matkani
  • Soitamme sinulle
    Nimi Sukunimi
    Puhelinnumero
    Sähköposti
    Päivämäärä
    Koska haluaisit meidän soittavan?
    Lähetä soittopyyntö
  • 09 4245 4208


Kreikkalainen keittiö

 

Kreikkalainen keittiö on saanut vaikutteita muun muassa Italiasta, Turkista ja Balkanilta. Perinteiset ainesosat kuten viljat, kasvikset, oliiviöljy ja viini ovat olleet keskeisiä jo antiikin kreikkalaisessa keittiössä. Kreikkalaisessa keittiössä korostuvat edelleen tuoreet ainesosat, kuten tomaatti, paprika, kesäkurpitsa, kurkku, munakoiso ja sipulit, sekä yrtit kuten oregano, timjami, rosmariini, minttu ja persilja. Kalat ja muut merenelävät kuuluvat vahvasti ruokavalioon, mutta myös lammasta, porsasta, kanaa ja nautaa käytetään. 

Hunaja makeuttaa jälkiruoat, ja filotaikinaa käytetään melkein kaikissa leivonnaisissa, kuten Suomessakin suosituissa pinaattipiirakoissa spanakopitoissa. Kreikkalaisista juustoista varsinkin suolaveteen säilötty lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu feta on suosittua ympäri maailman. Raaka-aineet ovat tuoreita ja laadukkaita, ja annokset yksinkertaisia.

 

Aamiainen


Kreikkalainen aamiainen tarjoaa kevyen ja terveellisen alun päivälle, ja siinä käytetään usein tuoreita ja paikallisia raaka-aineita. Kahvi on, kuten Suomessakin, olennainen osa kreikkalaista aamupalaa, ja tarjolla on usein vahvaa kreikkalaista kahvia, joka valmistetaan hienoksi jauhetuista kahvipavuista. Jogurtti on toinen keskeinen osa aamiaista, ja sitä tarjoillaan usein hunajalla makeutettuna sekä pähkinöiden tai hedelmien kera.

Tuore leipä on myös pöydän vakiovaruste, ja erityisesti suosittu on leipomoista ostettu kierresämpylä. Leipää voi kastella oliiviöljyllä tai nauttia hunajan ja oliiviöljyn kanssa.


Aamiaisen täydentävät tuoreet vihannekset, kuten tomaatit, kurkut ja paprikat, jotka tarjoillaan salaattina tai viipaloituina. Oliivit ja fetajuusto ovat myös suosittuja valintoja nautittavaksi sellaisenaan tai leivän kanssa. Jos halutaan tuhdimpaa vaihtoehtoa, omeletti (strapatsada) on herkullinen vaihtoehto. Se voi sisältää esimerkiksi tomaattia, sipulia ja fetajuustoa tai muita paikallisia juustoja.


Lounas


Lounas aikaan hyvä ruokailuvaihtoehto on kevyt keitto! Avgolemono on kanakeitto, joka tunnetaan raikkaasta maustaan ja kermaisesta koostumuksestaan. Keiton valmistuksessa käytetään kanalientä, sitruunamehua, kananmunia sekä riisiä tai bulguria. Tämä herkullinen keitto tarjoillaan yleensä kuumana ja sitä viimeistellään tuoreilla yrteillä, kuten tillillä tai persiljalla. Avgolemono on suosittu alkuruoka tai pääruoka, erityisesti kylminä päivinä tai juhlapäivinä.

Psarosoupa, perinteinen kreikkalainen kalakeitto, tunnetaan raikkaasta maustaan ja ravitsevasta koostumuksestaan. Keiton valmistuksessa käytetään tuoreita kaloja, kuten turskaa, merilohta tai siikaa, sekä runsaasti vihanneksia ja mausteita. Psarosoupa maustetaan sitruunamehulla, oliiviöljyllä, valkosipulilla, persiljalla ja muilla yrteillä, jotka antavat sille raikkaan ja aromikkaan maun. Keitto tarjoillaan yleensä kuumana ja se viimeistellään ripauksella mustapippuria tai punaista paprikaa. Se on suosittu ateria kreikkalaisissa kodeissa ja ravintoloissa, ja tarjoaa herkullisen vaihtoehdon niin arki-illallisille kuin juhlavillekin tilaisuuksille.

Kylmä tomaattikeitto, gazpacho, on erinomainen valinta hellepäivän lounaaksi. Se valmistetaan tuoreista tomaateista, kurkusta, paprikasta, sipulista, oliiviöljystä ja etikasta, ja tarjoillaan maustettuna yrteillä ja mausteilla.


Alkupalat


Jos haluat ruokailla pitkän kaavan mukaan, suosittelemme, että aloitat herkullisista ja monipuolisista alkupaloista (mezedes). Näitä herkkuja voi tilata useita erilaisia koko pöytäseurueelle, ja ne soveltuvat myös ateriaksi sellaisenaan.


Tässä muutamia perinteisiä kreikkalaisia alkupaloja:


Tzatziki on paksu jogurttikastike, johon lisätään kurkkua, valkosipulia, oliiviöljyä ja yrttejä kuten minttua ja /tai tilliä. Tzatziki on helppo valmistaa omassa keittiössä.

Pehmeä fetajuusto valmistetaan lampaanmaidosta ja tarjoillaan yleensä oliviien kanssa.

Herkulliset dolmades ovat viiniköynnöksen lehdistä käärittyjä rullia, jotka yleensä täytetään riisillä, yrtteillä ja joskus jauhelihalla. Ne tarjoillaan yleensä sitruunalohkojen kanssa.

Meze pöydässä on usein tarjolla tummia Kalamata-oliiveja joko sellaisenaan tai osana muita alkupaloja.

Hieman tuhdimpia alkupaloja nälkäisimmille ovat esim. spanakopita, keftedes ja octapodi.

Spinakopita valmistetaan filotaikinasta ja täytetään pinaatilla, sipuleilla, yrteillä ja fetajuustolla.

Keftedes, kreikkalainen lihapulla, maustetaan yrteillä ja paistetaan kullanruskeaksi. Tarjoillaan tzatzikin tai tomaattikastikkeen kanssa.

Octapodi, krillattu tai paistettu mustekala maustetaan oliiviöljyllä, yrteillä ja sitruunamehulla.


Illallinen


Illallinen on päivän kohokohta, ja nautitaan yleensä koko perheen kesken. Joko olet tutustunut näihin suosittuihin aterioihin?


Moussaka koostuu kerroksista munakoisoa, perunoita, jauhelihaa (yleensä lampaan tai naudanlihaa), tomaattikastiketta ja bechamel-kastiketta. Moussaka tarjoillaan usein juuston kanssa ja se paistetaan uunissa, kunnes pinta on kullanruskea ja ruoka on kypsynyt kauttaaltaan.

Souvlaki-maistuva herkku kesän illanviettoihin Suomenkin suvessa-on grillattu liharuoka, jossa marinoidut lihapalat (yleensä lampaanlihaa tai kanaa) pujotetaan vartaaseen ja grillataan avotulella. Sitä tarjoillaan usein pita-leivän kanssa ja siihen voi lisätä erilaisia kastikkeita ja vihanneksia oman maun mukaan.

Gyros tehdään grillatusta lihasta (yleensä sianliha, kana tai lampaanliha) ja tarjoillaan useimmiten pita-leivän kanssa. Lihasta leikataan ohuita viipaleita, jotka grillataan pyöreällä kebab-grillillä. Tyypillisesti gyros maustetaan oliiviöljyllä, sitruunamehulla, valkosipulilla, oreganolla ja muilla mausteilla. Gyroksen lisukkeina tarjoillaan tomaattia, sipulia, salaattia ja tzatzikia.

Kleftiko maistuu lampaanlihan ystäville. Se valmistetaan lampaanlihasta, perunoista, sipulista, tomaateista, valkosipulista ja erilaisista mausteista. Liha kypsytetään hitaasti uunissa pehmeäksi ja meheväksi ja tarjoillaan esimerkiksi valkosipulilla maustetun jogurttikastikkeen ja salaatin kanssa.

 

Jälkiruuat


Hyvän illallisen kruunaa hyvä jälkiruoka. Tässä muutama ehdotus herkkusuille:

Baklava tehdään ohuista filotaikinakerroksista, pähkinäseoksesta ja hunajasta, ja on usein maustettu kanelilla ja neilikoilla.

Mehevä loukoumades on friteerattu taikinapallo, joka kastellaan hunajaan ja ripotellaan pähkinärouheella tai kanelilla.

Galaktoboureko-makea leivonnainen, joka on valmistettu vaniljatäytteellä täytetystä filotaikinasta ja kasteltu siirappiin.

Rizogalo-kreikkalainen riisivanukas-makeutettu ja maustettu hunajallla ja kanelilla. Rizogalo valmistetaan maidosta, riisistä ja sokerista ja tarjoillaan kylmänä.

 

Juomat


Kreikkalaiset ovat suuria kahvinystäviä, ja kreikkalainen kahvi on enemmän kuin vain juoma, se on osa kreikkalaista kulttuuria ja perinnettä. Näillä ohjeilla voit valmistaa kreikkalaisen kahvin itse:


 Mittaa haluamasi määrä vettä kahvipannuun. Yleensä suhde on noin yksi osa vettä yhtä osaa kahvia kohden. Lisää sokeria maun mukaan. Kuumenna vesi ja sokeri (älä kiehautua). Kun vesi on melkein kiehuvaa, lisää hienoksi jauhettua kahvia ja sekoita, kunnes kahvi on sekoittunut tasaisesti veteen. Anna kahvin kiehua miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan, kunnes vaahto alkaa muodostua pannun pinnalle. Tarjoile mielellään turkkilaistyylisistä pienistä kahvikupeista ja nauti.

Kreikkalainen jääkahvi, suosittu kesän helteillä, valmistetaan kaatamalla mukillinen vastakeitettyä vahvaa kahvia, jääpaloja ja maitoa maun mukaan tehosekoittimeen ja sekoittamalla noin 10 sekunttia.

Jos kaipaat vahvempia juomia, voit kokeilla ouzoa. Ouzo on Kreikan kansallinen juoma ja suosittu valinta sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Ouzo valmistetaan  rypäleviinistä ja siinä on lisäksi mukana erilaisia yrttejä ja mausteita, kuten anista, kuminaa, fenkolia ja kanelia. Ouzoa nautitaan yleensä aperitiivina ennen ateriaa. Sitä tarjoillaan jääpalojen kanssa tai laimennettuna vedellä, mikä saa sen muuttumaan sameaksi ja vähentää sen voimakasta alkoholipitoisuutta.

Muita suosittuja alkoholipitoisia juomia ovat retsina ja metaxa. Retsina on valkoviini ja sen erikoispiirre on havupuunpihkalla maustettu maku.Retsinaa nautitaan usein erityisesti merenelävien kanssa.

Makea ja aromikas metaxa on kreikkalainen brandy, joka on valmistettu rypäleviinistä ja sekoitettu yrtti- ja mausteuutteisiin.

Vaikka oluen kulutus ei ole Kreikassa niin suosittua kuin esimerkiksi viinin tai muiden alkoholijuomien kulutus, löydät kuitenkin muutamia paikallisia olutmerkkejä ja olutkulttuuri on kasvamassa. Useimmat Kreikan matkaajat tuntenevat Mythos-oluen, joka on yksi tunnetuimmista kreikkalaisista oluista. Mythos on vaalea lager-olut, ja sitä löytyy monista ravintoloista ja baareista ympäri maata. Fix Hellas on toinen tunnettu kreikkalainen olutmerkki . Se on myös vaalea lager-olut; suosittu valinta monille oluenystäville Kreikassa.

Niin lapsille kuin aikuisillekin varmasti maistuu limonádá- kreikkalainen sitruunamehu, joka on makeutettu sokerilla ja sekoitettu vedellä. Se on virkistävä juoma, jota nautitaan usein kuumina kesäpäivinä.

Hyvää ruokahalua! Καλή όρεξη (Kalí órexi)!